Skriva avtal och innehåll i avtal

Här kan du läsa om att skriva avtal själv och innehåll i avtal. Det är bra att skriva avtal, eftersom det är enklare att styrka avtalet. Men det kan vara svårt att skriva avtal på egen hand.

Ett skriftligt avtal är ett juridiskt kontrakt, som binder parterna som signerar avtalet till att följa det som skriftligen avtalats. Juridiken kan vara komplicerad att förstå och vissa formuleringar är mycket viktiga i avtal. Därför är det säkrast att låta en jurist skriva avtal. Det är viktigt att avtalet ska vara juridiskt korrekt och stämma överens med parternas viljor.

Det är viktigt att skriva avtal och att följa det som bestämts

Enligt huvudregeln inom avtalsrätt ska avtal hållas. Det innebär att en person eller ett företag som signerar ett avtal, ska följa det som framgår av avtalet. Dessutom har vi i Sverige avtalsfrihet. Det betyder att det är fritt att avtala om det mesta. Detta gäller under förutsättning att det avtalade inte står i strid med gällande lag.

Behöver du skriva avtal?

Vi skriver avtal på distans till fastpris, både till företag (näringsidkare) och privatpersoner (konsumenter). Vi har alltid en genomgång av avtalen med våra klienter. Eftersom vi vill att de ska förstå vad de har beställt och vad parterna ska skriva under. Det är viktigt för oss att du ska känna dig trygg innan du skriver under något avtal. Vår prislista finns publicerad på hemsidan för att du enkelt ska veta kostnaden i förväg.

Här kan du se vår prislista.

Det är vanligt att skriva avtal i många olika situationer

Juridiska överenskommelser är vanliga för de flesta personer, vare sig det gäller att skriva ett samboavtal eller skriva ett testamente. Det kan även vara vanligt för företag att skriva aktieägaravtal eller skriva samarbetsavtal m.fl. Vi skräddarsyr avtal för våra klienter efter deras behov. Avtalsinnehållet beror på vilken typ av avtal som behövs och vad parterna är överens om.

Det är viktigt att spara signerade avtal som bevis om en tvist uppstår. Numera signerar allt fler personer avtal via internet. Detta gör det svårare för avtalet att komma bort, än när det signerade avtalet blir sparat i pappersformat.

Avtal kan vara skrivna på olika sätt

Alla avtal är olika och kräver olika innehåll och formalia. Innehållet är beroende på vilket avtal det gäller och vad parterna är överens om. I vissa avtal, exempelvis aktieägaravtal eller kompanjonsavtal, går det att reglera många olika saker. Sådana avtal kan bli olika långa, beroende på vilka villkor som skrivs med i avtalet. I avtalet går det att reglera allt ifrån när utdelningar får ske och vad som händer om någon avlider. Det går även att avtala om att aktierna ska vara enskild egendom genom äktenskapsförord vid giftermål. Detta sker för att undvika att aktierna övergår till en ny part vid en eventuell skilsmässa. Aktier som inte är enskild egendom, utgör nämligen giftorättsgods.

Det finns många klausuler som ett aktieägaravtal bör innehålla men som ni kanske inte känner till just nu. Om ni vill, kan ni gå igenom dem tillsammans med en av våra jurister per telefon. Därefter kan ni delägare komma överens om vilka villkor ni vill ha med i avtalet. Sedan kan vi skriva aktieägaravtalet till ett fast pris. När ni är nöjda med innehållet, kan ni skriva under och signera avtalet.

Skriva avtal själv

Vissa väljer att skriva sitt avtal själv, istället för att anlita en jurist. Vissa avtal är relativt enkla att skriva, eftersom det inte finns många krav på avtalsinnehåll för de flesta avtalen. En fullmakt är ett sådant avtal som inte är jättesvårt att skriva själv. Du kan läsa lite på internet om vad det måste innehålla och söka dig fram till några exempel. I andra fall kan det tyvärr leda till förödande konsekvenser om du har ett avtal som inte är juridiskt korrekt eller komplett. Problemet uppkommer inte när du skriver på avtalet, utan när det uppstår en tvist om avtalet eller liknande.

Vanligt innehåll i avtal

Innehållet i avtal varierar beroende på vilket avtal det gäller och vad syftet med avtalet är. De viktigaste punkterna, så kallade ”avtalets grundstenar” som i princip alltid finns med i avtal är: vad, vem när, hur, var och till vilket pris. Nedan finns en kort beskrivning av respektive punkt.

  • Vad – Vad har parterna åtagit sig att göra?
  • Vem – Vilka parter ingår avtalet?
  • När – En tidsram för när parterna eller ena parten ska fullgöra sin prestation?
  • Hur – Hur ska prestationen utföras och hur ska betalningen ske?
  • Var – Var ska prestationen fullgöras?
  • Pris – Vad kostar prestationen?
  • Avtalsbrott – Vad ska hända om någon part bryter mot avtalet? Vite och/eller skadestånd?
  • Tvistelösning – Hur ska en eventuell tvist bli löst? Allmän domstol eller skiljedom?

Det är viktigt att skriva med vad som händer om någon av parterna bryter mot avtalet och begår ett avtalsbrott. Det vanligaste är att skriva med en vitesklausul, dvs. ett förbestämt bötesbelopp eller en skadeståndsklausul, som innebär att parten som bryter mot avtalet ska betala skadestånd vid avtalsbrott om en skada uppkommer. Det går även att ha med båda samtidigt. Om det inte finns någon konsekvens vid avtalsbrott, är det vanligt att avtalet tappar sitt syfte. Eftersom parterna då kan bryta mot avtalet utan att något händer.

Det är bra att skriva syftet med avtalet i inledningen

För att ytterligare tydliggöra syftet med avtalet kan det vara bra att beskriva bakgrunden till avtalet. Eftersom det gör det enklare för en domstol att förstå och tolka avtalet vid en eventuell tvist. Det kan med fördel bli inskrivet vid inledningen till avtalet.

Granska avtal innan du signerar det

När du signerar ett avtal är det viktigt att du förstår vad avtalet faktiskt innebär. Det går inte att återkalla ett signerat avtal hur som helst. Då måste motparten acceptera att avtalet ska upphävas. Om du är osäker på formuleringar och inte vet vad de faktiskt innebär juridiskt, är det bättre att avvakta med att skriva under och dubbelkolla med en jurist. Det kan ske genom att en jurist granskar avtalet.

I de flesta fall är det betydligt billigare att be en jurist granska avtalet än att du blir bunden av något som är dåligt och kan kosta mer än vad granskningen gör. Våra avtalsgranskningar sker alltid till fastpris. Vi går igenom alla formuleringar och förklarar de på ett enkelt och lättförståeligt språk för att du ska veta vad du skriver under.

Skriv ditt avtal själv och låt en jurist granska avtalet

Om du behöver ett avtal men inte har råd, finns det andra alternativ som ändå är bra och säkra. Exempelvis kan du skriva avtalet själv, genom att studera olika gratis avtalsmallar på internet och genom att följa denna guide. Därefter kan du be oss granska ditt avtal till ett fast och billigt pris. Det blir billigare än om vi ska behöva skriva avtalet från grunden. Du kan därefter känna dig säkrare på att avtalet är komplett, innan du skriver på något.

Ring oss på 08-81 66 33 eller mejla till kontakt@digitalajuristerna.se för att göra en beställning. När vi gjort en bedömning av ärendet, återkommer vi till dig med ett fast pris.

Våra priser för avtalsgranskningar varierar beroende på hur mycket som vi behöver skriva om eller läsa igenom. Ju längre avtal, desto längre tid tar det för oss. Ju bättre avtalet är skrivet, desto snabbare går det för oss att granska och komplettera det. Vi går alltid igenom innehållet i avtalet efter att vi har granskat det med dig. Detta gör vi för att vi vill att du ska veta exakt vad allting innebär.

Var hellre på den säkra sidan och be oss granska ditt avtal innan du skriver under det, eftersom du inte kan ta tillbaka underskriften eller ångra din signering.

Vi på Digitala Juristerna arbetar enbart med att skriva och granska avtal till företag och företagare på distans till fasta priser

Kontakta oss

Mer information

Här kan du läsa mer om:

Sammanfattning av information om avtalsrätt.

Prislista med våra vanligaste avtal.