KO är orolig över att företag lockar med kreditköp

KO är orolig över att företag lockar med kreditköp, eftersom det finns en risk att det leder till personer har svårt att betala sina skulder. Det finns företag som marknadsför sig genom att nämna att det är möjligt att köpa varor eller tjänster genom kreditköp. Det är inte heller ovanligt att avbetalningstiderna är flera år långa. Dessutom förekommer det företag som fuskar med att använda falska reapriser, för att locka konsumenter att köpa. Det är inte tillåtet att marknadsföra en produkt eller tjänst som rea, om det inte i själva verket är det.

KO är orolig över att företag lockar med kreditköp 

KO är orolig över att företag lockar med kreditköp och dessutom har finansinspektionen påpekat att det har skett en stor ökning av kreditköp under det senaste decenniet. Även fast det ofta rör mindre belopp, är det ändå över 4% som får ett inkassokrav. Dessutom är procentdelen nästan dubbelt så hög bland låntagare som är mellan 18 – 25 år. När en person hamnar i skuldsättning, kan det påverka mer än den ekonomiska situationen. Exempelvis är det inte ovanligt att hälsan hos personen blir påverkad negativt. 

Reklam där företag uppmanar personer att handla på kredit kan se varierande ut. Exempelvis:

”Åk på din drömsemester och betala resan inom fem år”

”Behöver du köpa julklappar eller presenter till någon i din närhet? Köp idag och betala inom 6 månader” 

Även fast många kreditköp avser mindre belopp, kan flera sådana köp resultera i stora kostnader och att köparen därmed inte har råd att betala tillbaka. Dessutom handlar köpen i många fall om saker som personen inte behöver och inte heller har pengar till för att köpa. Det påverkar inte enbart individen utan även samhället när en person inte kan återbetala ett lån. Vid sådana fall talar man om onödig skuldsättning och att det är ett problem.