Fyra vanliga typer av affärsavtal

Här är fyra vanliga typer av affärsavtal som företag ofta ingår. Ett affärsavtal är kort sagt ett avtal mellan två parter som reglerar förhållandet om en affär eller affärsrelationen. Ifall det finns något som parterna inte har reglerat, är det gällande lagstiftning som gäller och praxis. 

Här är fyra vanliga typer av affärsavtal 

Konsultavtal 

Ett konsultavtal reglerar förhållandet mellan en uppdragsgivare och en konsult som uppdragsgivaren anlitar. Exempelvis är det vanligt att anlita en konsult för att få råd inom ett expertisområde. En konsult kan även bli inhyrd av ett företag för att utföra ett uppdrag under en viss tid. En konsult fakturerar sitt arvode till uppdragsgivaren och står för sina egna skatter och sociala avgifter. Det är viktigt att reglera vem som äger rättigheterna till det resultat och arbetsmaterial som uppstår i samband med uppdragets utförande. Ofta är det något som uppdragsgivaren vill äga rättigheterna till, eftersom det hör till uppdragsgivarens verksamhet, men det är inte alltid självklart och bör därför vara inkluderat i avtalet.

Optionsavtal 

Optionsavtal handlar om att förbestämma priset för att köpa en produkt, aktier eller liknande i framtiden. Det är också vanligt vid köp av valutor. En person som ingår ett optionsavtal med exempelvis ett företag om att få köpa X antal aktier inom 3 år för X antal kronor har möjlighet att göra det, men inte skyldighet. Ett optionsavtal ger optionsinnehavaren en möjlighet till ett framtida förvärv, till ett förbestämt pris och förbestämd volym. Det är bra att tänka på att noga formulera när ett optionsavtal inte längre ska gälla och vilka förutsättningar som måste föreligga för att optionen ska kunna realiseras.

Kompanjonsavtal 

Ett kompanjonsavtal, även kallat för aktieägaravtal mellan delägare i aktiebolag, reglerar förhållandet mellan delägarna i ett företag. Det är vanligt att exempelvis reglera arbetsersättning, arbetsområden, vad som händer om någon blir långvarigt sjuk, konkurrensklausul, sekretess, hur vinster och förluster ska bli fördelade och mycket mer. Det är viktigt att reglera vad som ska ske om någon av parterna säger upp avtalet. I många fall väljer delägarna att avtala om att den som säger upp avtalet, också säger upp sina aktier och erbjuder dem genom förköp till de andra delägarna.

Avsiktsförklaring 

När företag ska ingå större avtal eller ingå ett långsiktigt samarbete, kan det vara bra att upprätta en avsiktsförklaring. På engelska är det kallat för ”letter of intent” och detta handlar om att parterna har en vilja att ingå avtal med varandra. Exempelvis kan parterna avtala om att de inte får ingå avtal eller förhandla med andra under avtalstiden. En avsiktsförklaring i sig innebär dock inte att parterna har ingått ett slutligt bindande samarbetsavtal eller liknande. Istället innebär en avsiktsförklaring att parterna har en gemensam avsikt att i framtiden ingå ett bindande avtal med varandra.

Vi på Digitala Juristerna arbetar enbart med att skriva och granska avtal till företag och företagare på distans till fasta priser

Kontakta oss