Framtidsfullmakt – Fullmakt inför framtiden

En framtidsfullmakt är en typ av fullmakt, som innebär att du kan utse en fysisk person att hjälpa dig i framtiden med olika ärenden, när du inte klarar av det på egen hand.

En framtidsfullmakt träder i kraft när fullmaktsgivaren inte längre har förmåga att ha hand om de angelägenheter som fullmakten avser. Det kan exempelvis bero på psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller något liknande förhållande som är varaktigt.

En framtidsfullmakt ska inte bli registrerad någonstans, till skillnad från exempelvis äktenskapsförord, som ska bli registrerade hos Skatteverket för att vara formellt giltiga.

Framtidsfullmakt kan avse både ekonomiska och personliga angelägenheter

En framtidsfullmakt får omfatta både ekonomiska och personliga angelägenheter. Ekonomiska angelägenheter är exempelvis att betala räkningar, förvalta tillgångar och ta hand om andra löpande ekonomiska ärenden m.m. Personliga angelägenheter kan avse en rad olika ärenden, som inte är ekonomiska angelägenheter.

Syftet med en framtidsfullmakt

Syftet med att skriva en framtidsfullmakt är att utse någon fysisk person som kan ta hand om de ekonomiska och personliga angelägenheterna, istället för en godman eller förvaltare. Det är ett sätt för fullmaktsgivaren att vara mer självbestämmande och att kunna planera i förväg.

Framtidsfullmaktens ikraftträdande

Framtidsfullmakten börjar gälla när fullmaktsgivaren inte längre kan ta hand om ärendena som fullmakten avser. Det är fullmaktshavaren som ska bedöma om fullmakten har trätt i kraft. Det är också möjligt att istället ange i framtidsfullmakten att allmän domstol ska pröva om fullmakten har trätt i kraft.

Om det är fullmaktshavaren som bedömt och bestämt att fullmakten har trätt i kraft, ska denne meddela fullmaktgivaren och fullmaktsgivarens make/sambo och närstående släktingar om det. Meddelandet ska innehålla information om framtidsfullmaktens innehåll och att den trätt i kraft.

Krav för en giltig framtidsfullmakt

För att en framtidsfullmakt ska vara giltigt, krävs det att fullmaktsgivaren är minst 18 år och kan ta hand om sina angelägenheter när denne skriver under framtidsfullmakten. Det är också viktigt att det framgår vem som är fullmaktshavare och vad den är avsedd för.

Här är en lista på de övriga kraven på vad en framtidsfullmakt ska innehålla, dvs de formella kraven enligt lagen om framtidsfullmakter:

  • Framtidsfullmakten ska vara skriftlig och det ska framgå att det är en framtidsfullmakt.
  • I framtidsfullmakten ska det framgå vilka angelägenheter som fullmakten gäller.
  • Övriga villkor. Exempelvis bestämmelser om eventuellt arvode till fullmaktshavaren, utsedd granskare, om domstol ska pröva ifall fullmakten trätt i kraft m.m.
  • Fullmaktsgivarens underskrift måste bli bevittnad genom två vittnens samtidiga närvaro. Det är också möjligt att fullmaktsgivaren intygar att denne skrivit under fullmakten till två vittnen i deras samtidiga närvaro, om de inte var närvarande vid signeringstillfället. Det krävs även att vittnena har kännedom om att fullmakten är en framtidsfullmakt och att de bekräftar handlingen med sina egna underskrifter. Fullmaktshavaren har inte rätt att själv vara ett vittne. Den som är släkt eller närstående till fullmaktshavaren får inte vara vittne.

Digitala Juristerna

Vi är en digital juristbyrå som skriver och granskar avtal på distans till fasta priser. Möten hålls på det sätt som passar dig bäst, via telefon eller videomöte. Vi hjälper företag och företagare med avtal i hela landet. Öppet: Mån-Sön: 09:00-20:00. E-post: kontakt@digitalajuristerna.se. Telefon nr: 08-81 66 33. Följ våra sociala medier för att ta del av mer utbildande information om juridik, bland annat inom ämnena avtalsrätt och GDPR: Instagram och LinkedIn.