Aktier kan vara enskild egendom eller giftorättsgods

Aktier kan vara enskild egendom eller giftorättsgods, om aktieägaren är gift. Om aktieägaren skiljer sig, spelar det stor roll om aktierna är enskild egendom eller inte. I ena fallet kommer aktierna enbart att tillhöra ägaren. Men i andra fallet kommer makarna att dela på aktierna till lika stor delar och båda bli då aktieägare efter en bodelning.

Aktier som är enskild egendom

Aktier kan vara enskild egendom eller giftorättsgods. Om aktierna är enskild egendom, kommer de inte att ingå i en bodelning.

En bodelning sker alltid vid skilsmässa och vid äktenskapets upplösande på grund av ena makens dödsfall. Enskild egendom ingår inte i bodelning, utan tillhör endast den person som äger egendomen.

Egendom kan bli till enskild egendom, genom att skriva ett äktenskapsförord. Det finns vissa krav gällande äktenskapsförord och hur de ska vara formulerade. Alla äktenskapsförord måste dessutom bli registrerade hos Skatteverket i äktenskapsregistret för att vara giltiga.

Det är möjligt att skriva fler än ett äktenskapsförord, som kompletterar varandra. Äktenskapsförord kan bli upprättade både före och under ett äktenskap. Båda makarna måste signera äktenskapsförordet och det måste bli inskickat till Skatteverket i original.

Aktier som är giftorättsgods

Aktier kan vara enskild egendom eller giftorättsgods. Om aktierna inte har blivit gjorda till enskild egendom genom äktenskapsförord, är de giftorättsgods. Detta betyder att aktierna tillhör båda makarna, till lika stora delar.

Vid en bodelning, på grund av skilsmässa eller dödsfall, kommer aktierna i sådana fall att bli delade mellan makarna till lika stora delar. Detta gäller under förutsättning att det inte jämkas eller är oskäligt att dela lika, eller om parterna inte kommer överens om annan fördelning sinsemellan.

Det kan innebära enorma konsekvenser för bolaget och de övriga delägarna, om aktierna blir delade mellan makar/dödsbo vid bodelning. I vissa fall behöver bolaget och de övriga delägarna betala pengar och köpa ut den andre maken, som fick del av aktierna på grund av bodelningen.

Villkor i aktieägaravtal

Det är vanligt att delägarna till ett aktiebolag avtalar om att aktierna ska vara enskild egendom genom ett äktenskapsförord, i ett aktieägaravtal. Eftersom aktier kan vara enskild egendom eller giftorättsgods om delägaren är gift. Om alla delägare gör sina aktier till enskild egendom, blir bolaget skyddat från att en eventuell skilsmässa ska splittra företaget och att aktierna hamnar utom delägarnas kontroll.

Det är vanligt att vissa inte skriver med en klausul om att aktierna ska vara enskild egendom i aktieägaravtal. Då kan delägarna hamna i tvist med delägares ex make som vid en skilsmässa övertar en del av aktierna.

För att förhindra sådan delning av aktierna genom bodelning, måste aktierna vara enskild egendom genom äktenskapsförord.

Dessutom rekommenderar vi en sådan klausul i aktieägaravtalet, för att alla delägare ska vara skyldiga till att göra aktierna till enskild egendom. Om de inte gör det, begår de ett avtalsbrott och bryter mot aktieägaravtalet.

I många fall är det också enklare att ange detta till den andra maken som motivering till varför aktierna ska bli till enskild egendom. Makarna måste vara överens om detta och båda måste skriva under äktenskapsförordet för att det ska vara giltigt.