Vikten av gemensam partsvilja vid avtalstolkning

Vikten av gemensam partsvilja vid avtalstolkning är mycket stor och det spelar en viktig roll vid tolkningen av ett avtal. Med andra ord kan en ordalydelse i ett avtal bli fel av exempelvis ett misstag. Däremot kan parterna ha haft en gemensam partsvilja och åsikt om vad som gäller enligt avtalet, vilket i sådana fall gäller före ordalydelsen. Detsamma gäller vilka rättigheter och skyldigheter som avtalet medför. 

Vikten av gemensam partsvilja vid avtalstolkning

Ett praktiskt exempel på en gemensam partsvilja där det kan stå fel i avtalet, men där det ändå gäller, är om en konsument har tecknat en försäkring som gäller inbrott för sitt hus. Försäkringsbolaget besöker villan och signerar avtalet på plats genom en behörig anställd. Husägaren signerar också försäkringsavtalet på plats i samband med försäkringsbolagets representant. Husägaren råkar dock skriva fel husnummer i avtalet, men har ändå en avsikt att ingå avtalet. Därmed ska avtalet ändå gälla och är bindande mellan husägaren och försäkringsbolaget, trots misstaget som framgår i det skriftliga avtalet.

En sammanfattning är att om två parter som ingår ett avtal med varandra har haft samma avsikt med avtalet och dess innehåll, ska det bli tolkat på det viset. Detta gäller även om ordalydelsen och texten i avtalet avviker från avsikten. Avtalslagen är en gammal lag som reglerar avtalsrätten. Men praxis på området kompletterar den gällande rätten.

Det kan därmed vara bra att i avtalet formulera en beskrivning om bakgrunden till avtalet. Dessutom är det bra att formulera syftet med avtalet, eftersom det kan vara till hjälp vid en framtida avtalstolkning. I vissa fall kan något vara otydligt formulerat i ett avtal eller att det finns slarvfel. Exempelvis i ordalydelsen. Vid sådana fall kan syftet med avtalet vara en avgörande faktor för tolkningen av parternas gemensamma partsvilja.