Tolkning av avtalsslut kan vara helt avgörande

Tolkning av avtalsslut kan vara helt avgörande eftersom det kan vara så att ett avtal aldrig har ingåtts. De flesta människorna ingår avtal dagligen, både privatpersoner och företag. Exempelvis när man åker buss, köper mat & kläder, går ut på en fika eller liknande. Företag ingår ofta avtal med exempelvis leverantörer, samarbetspartners och kunder m.fl. För att göra en avtalstolkning, behöver man först se om avtalet har kommit till stånd.

Tolkning av avtalsslut 

En basregel som är oskriven i lagtext är principen om hur ett avtal blir bindande. Kort sagt sluter man ett avtal genom ett anbud och en ren accept.

Enligt löftesprincipen, som står med i 1 § stycket i avtalslagen, är ett anbud bindande för anbudsgivaren. Om motparten ger en ren accept, dvs ett ”ja”, är det alltså bindande för både anbudsgivaren och den som svarat på anbudet. Parterna ska enligt sitt löfte, fullfölja avtalet enligt löftesprincipen. Om motparten istället lämnar en oren accept, så som att föreslå ett annat pris, är anbudsgivaren inte längre bunden av sitt ursprungliga anbud.

Efter att två eller flera parter har ingått ett avtal, ska de fullfölja avtalet. Pacta sunt servanda är ett latinskt uttryck som innebär att avtal ska hållas och är en grundprincip inom avtalsrätt. Konsekvenserna för den som bryter mot avtalet varierar beroende på vad som står i avtalet och vad avtalsbrottet är och har orsakat. Skadestånd är en vanlig konsekvens och det kan vara bra att tänka på att man behöver bevisa skadan för att få skadestånd. Om det istället finns en vitesklausul räcker det med att bevisa ett avtalsbrott för att få rätt till vitet. Det går även att ha med både en vitesklausul och skadeståndsklausul i ett avtal. Det kan innebära att om skadan uppgår till högre än vitesbeloppet, ska skadestånd också bli utbetalt för att täcka den överstigande skadan. Detta förutsätter dock att man kan bevisa skadans storlek (för att få skadestånd, inte vite).

Tips

I vissa fall kan ett avtal vara otydligt och svårt att tolka i efterhand. Syftet med avtalet kan vara avgörande, och ett tips är därför att skriva med syftet i de avtal det passar. Dessutom är det bra att formulera en kortare bakgrund till avtalet.

Något annat som är bra att tänka på när man läser ett avtal och vill förstå vad det innebär, är att noga läsa meningar med ord som exempelvis ”och”, ”eller”, ”bör” & ”ska”.  

Vi på Digitala Juristerna arbetar enbart med att skriva och granska avtal till företag och företagare på distans till fasta priser

Kontakta oss