Aktiebolagslagen reglerar vad som gäller för aktiebolag, avseende exempelvis utgivande av aktier, röstning på bolagsstämma, regler kring styrelsens uppdrag m.m. Aktiebolagslagen består av över 30 kapitel och gäller för aktiebolag, men inte företag i andra bolagsformer, så som handelsbolag.
Dessutom reglerar aktiebolagslagen vad VD får göra, hur aktiebolag får bli startade, avvecklade, strukturerade och drivna i övrigt. I aktiebolagslagen finns även bestämmelser om samspelet mellan minoritets och majoritetsägare. Det framgår även olika skyddsregler för minoritetsaktieägare.
Givetvis är det alltid bra att komplettera med interna avtal inom aktiebolaget, även om lagen innehåller många bestämmelser som styr vad som är tillåtet att göra respektive otillåtet. Exempelvis ett VD avtal, som är ett anställningsavtal mellan VD och aktiebolaget. Eller ett aktieägaravtal mellan aktiebolagets delägare.
I Sverige och många andra länder kan ett aktiebolag vara publikt eller privat. Förkortningen för ett publikt aktiebolag är ”Publ”. Priset för att starta ett privat aktiebolag är 25 000 kronor och registreringen sker hos Bolagsverket via deras e-tjänst Verksamt.se. Priset för att starta ett publikt aktiebolag är 500 000 kronor, eftersom det utgör det lägsta aktiekapitalet för publika aktiebolag.
Innehåll i aktiebolagslagen
Här är några fler exempel på vad aktiebolagslagen reglerar:
- Aktier, aktiebok och aktiebrev,
- Bildande av aktiebolag och bolagsordningen,
- Bolagsstämma och bolagets ledning,
- Emissioner, fondemission, nyemission,
- Vinstutdelning och lån från bolaget till aktieägare,
- Moderbolag, dotterbolag, koncern,
- Konkurs och likvidation,
- Inlösen av minoritetsaktier
- Revisor och revision.
- Fusion och fission.
- Straff och vite.
Ett handelsbolag omfattas av lagen om handelsbolag och enkla bolag och ekonomiska föreningar av lagen om ekonomiska föreningar. Aktiebolagslagen gäller alltså inte andra bolagsformer än aktiebolag.