Öppettider: Alla dagar 09:00-20:00

Äktenskapsförord för aktieägare som driver företag

Det är vanligt att skriva ett äktenskapsförord om den ena maken driver företag. Aktieägare kan avtala om att aktierna ska vara delägares enskilda gendom i aktieägaravtal. Äktenskapsförord för delägare i företag är mycket viktigt, eftersom aktier som inte är enskild egendom, utgör giftorättsgods om delägaren är gift.

Om du är gift och äger aktier i ett företag, och aktierna inte är din enskilda egendom, kommer aktierna att bli delade mellan er makar till lika stora delar vid en bodelning. Bodelning sker antingen på grund av skilsmässa eller om någon av er avlider. Då kan nya delägare tillkomma som ägare av aktierna, utan att de övriga delägarna har accepterat det. Stämningen i företagen kan då bli ganska dålig och risken finns att de nya delägarna måste bli utköpta, för att aktierna ska återgå till den ursprungliga ägarkretsen.

Ett äktenskapsförord för företag kan därför vara mycket bra att ha, om företaget inte vill att personer utanför ägarkretsen ska kunna bli delägare på grund av annan delägares skilsmässa eller liknande. Då ska aktierna vara delägares enskilda egendom. Genom ett äktenskapsförord är det också möjligt att bestämma om avkastningen från aktierna ska vara enskild egendom eller giftorättsgods.

Här kan du läsa mer om äktenskapsförord för makar med särkullbarn.

Äktenskapsförord till fast pris

Vi skriver äktenskapsförord till ett fastpris. Priset är 2500kr inkl. moms. Äktenskapsförordet kommer att bli utformat efter ditt specifika behov. Samtal och genomgång med jurist ingår i priset och du får möjlighet att ställa frågor kring ditt ärende.

Därefter ska äktenskapsförordet bli signerat av båda makar och det måste även bli registrerat hos Skatteverket. Observera att avtalet inte är giltigt fören det är registrerat hos Skatteverket

Digitala Juristerna är en affärsjuridisk byrå som arbetar med att skriva och granska avtal på distans till fasta priser. Dessutom driver vi tre olika gratis juridikskolor på LinkedInFacebook och Instagram. Där  svarar vi bland annat på vanliga frågor, beskriver juridiska begrepp, uppmärksammar nya lagar och nyheter och förklarar vanliga juridiska fel m.m.

Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss. Vårt telefonnummer är 08-81 66 33 och vår mejl är kontakt@digitalajuristerna.se.

Stäng meny
Call Now Button