Det är möjligt att göra aktier till enskild egendom genom äktenskapsförord. Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan gifta makar eller blivande makar om deras egendom. Äktenskapsförordet bestämmer fördelningen av egendom vid en framtida bodelning. Bodelning sker alltid vid skilsmässa eller när ena maken avlider. Ett äktenskapsförord är bindande mellan makar.
Om makarna inte skriver något äktenskapsförord, får de lika stor del vardera, av all egendom som är giftorättsgods vid bodelning. Allt som är giftorättsgods, blir normalt fördelat emellan makarna i lika stora delar. Om makarna kommer överens om annan fördelning, kan det gälla istället.
Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan gifta makar
Privatpersoner kan behöva avtal för att skydda sina tillgångar, exempelvis genom ett äktenskapsförord. Äktenskapsförordet kan gälla aktier i ett bolag, tidigare bostadsköp eller annan tillgång som maken vill skydda mot fördelning vid en eventuell skilsmässa.
Det är möjligt att ha flera äktenskapsförord gällande och registrerade. I sådana fall är det viktigt att förtydliga att de tidigare äktenskapsförorden också gäller. Alla äktenskapsförord måste registreras hos Skatteverket för att vara formellt giltiga.
Göra aktier till enskild egendom genom äktenskapsförord
Många företagare vill skydda sitt företag och sina andelar. Detta kan ske genom att kräva att samtliga delägare ska göra sina aktier till enskild egendom genom äktenskapsförord. Detta är ett vanligt avtalsvillkor som ofta förekommer i exempelvis aktieägaravtal. På så sätt ingår inte aktierna vid en gift delägares framtida bodelning, eftersom de inte utgör giftorättsgods.
Det är vanligt att ha med ett sådant krav i aktieägaravtal. Då brukar det framgå att om någon av delägarna ingår äktenskap, ska aktierna bli till delägarens enskild egendom genom äktenskapsförord.
Konsekvensen av att en delägare inte gör aktierna till enskild egendom kan bli en dyr affär. För det första utgör det ett avtalsbrott. För det andra, kan de andra delägarna bli tvungna att köpa ut den maken som fått del av aktierna vid skilsmässan.