Varumärken hade särskiljningsförmåga

Varumärken hade särskiljningsförmåga i ett mål som handlade om utsmyckning av fordon som används inom transporttjänster, anser Patent- och marknadsöverdomstolen. I målet skulle olika transportfordon, såsom bussar och tåg, bli utsmyckade med olika färger och former som utgör märken. Desssa märken utgjorde varumärken, menade trafiktjänstföretaget. Domstolen ansåg att det uppfyllde kravet om särskiljningsförmåga, till skillnad från PRV. PRV ansåg att motiven på fordonen enbart utgjorde en figurativ utsmyckning som inte blev uppfattat som en näringsidkares varumärke. PRV är en förkortning av Patent- och registreringsverket och är en myndighet i Sverige där man bland annat kan ansöka om patent och varumärkesskydd.

Varumärken på transporttjänster hade särskiljningsförmåga 

För att kunna få ett varumärkesskydd, måste det finnas särskiljningsförmåga. Varumärken på transporttjänster hade särskiljningsförmåga i detta ärende och därför utgör det en immateriell rättighet. I målet har domstolen även begärt ett förhandsavgörande från EU-domstolen. EU-domstolen konstaterade att det inte ska föreligga risk för förväxling av en konsument i genomsnitt och att konsumenten ska kunna särskilja vilket företag märkena tillhör och representerar.

PMÖD dömde att underinstansernas beslut skulle bli upphävt och att ärendet skulle bli återförvisa tillbaka till PRV för vidare handläggning. Dessutom hade PMÖD inte givit sitt godkännande för att målet skulle få gå upp till Högsta domstolen. 

Målnummer hos Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD): PMÖÄ 3878-18.