Det är möjligt att upprätta avtal med en sekretessklausul. Dessutom är det vanligt förekommande, särskilt i avtal mellan företag. Det är också vanligt att reglera sekretessen i ett separat sekretessavtal. Konsekvensen av att någon bryter mot sekretessen beror på vad som står i avtalet. Enligt lag kan skadestånd utgå om det har uppstått någon skada på grund av avtalsbrottet. Däremot kan avtalsparterna avtala om en vitesklausul i avtalet. De brukar ofta innebära att den som bryter mot avtalet ska betala ett förbestämt bötesbelopp (vite) till den andra avtalsparten. Vitet fungerar både som kompensation för avtalsbrottet och syftar även till att ha en preventiv verkan.
Skillnaden mellan vite och skadestånd
Det finns en viktig skillnad mellan vite och skadestånd. Nämligen att man inte behöver bevisa någon faktisk skada för att ha rätt till vitet. Det är tillräckligt att enbart bevisa att det har skett ett avtalsbrott, för att ha rätt till det avtalade vistesbeloppet.
För att ha rätt till skadestånd måste man bevisa både ett avtalsbrott och en skada. Om ett vite är för högt, kan det bli jämkat och därför är det bra att ha ett rimligt vitesbelopp. Dessutom är det möjligt att kombinera både en skadeståndsklausul och en vitesklausul. Med andra ord att den som bryter mot avtalet ska betala ett vite. Men om skadan är högre än vitesbeloppet, ska den avtalsbrytande parten också betala ett skadestånd som täcker mellanskillnaden.
Företag brukar upprätta avtal med en sekretessklausul
Det är vanligt att företag som ingår avtal med varandra upprättar avtal som inkluderar en sekretessklausul. Tanken med sekretessklausuler är att skydda konfidentiell information som blir delad mellan parterna. Det är ett sätt att tydligt markera för varandra att det ska råda sekretess kring viss information. Sekretessklausulen tyder på att parternas gemensamma vilja är att skydda angiven konfidentiell information. Däremot är det mycket viktigt att tänka på att det inte utgör någon som helst garanti för att sekretessen faktiskt upprätthålls i praktiken. Det kan nämligen hända att en part medvetet eller omedvetet bryter mot sekretessen. Vid sådana fall kan det hända att konfidentiell information blir delad med obehöriga personer, oavsett avtalad sekretess.
I vissa fall kan det dessutom vara svårt att bevisa brott mot sekretessen, vilket kan vara bra att ha i åtanke. Detta innebär i sin tur att ett avtalat vitesbelopp och/eller skadestånd kanske inte blir utbetalat i praktiken, om det inte går att bevisa brott mot sekretess.