Svartvita varumärken får inte skydd i färg enligt ny praxis

Svartvita varumärken får inte skydd i färg enligt ny praxis. Enligt ett beslut i Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) ska svartvita varumärken inte få skyddsomfång på andra färger. Detta innebär att skyddet endast gäller i svart och vitt.

Svartvita varumärken får inte skydd i färg enligt ny praxis

Detta innebär att Patent- och registreringsverket (PRV) nu följer EU:s praxis.

Tidigare har registrering av svartvita märken även omfattat ensamrätt för märket i alla andra färger, men inte nu längre. Efter ett mål i PMÖD ska inte två märken längre ses som identiska, om det ena är i färg och det andra i svartvitt.

PRV ansvarar för registreringar av varumärken

En varumärkesansökan kostar ca 2000 kr och den blir inte återbetald om registreringsansökan blir nekad. Registrerade märken hos PRV kommer få skyddsomfång baserat på de färger som varumärket har blivit inlämnat i. Detta innebär numera att man måste skicka in märket i alla färger som man vill skydda.

Domen ovan innebär att svartvita varumärken inte får skyddsomfång på andra färger. Dessutom är denna praxis tillämpbar på EU-varumärken och internationella designeringar i samband med granskning av svensk varumärkesansökan.

Vanliga hinder för att varumärken inte registreras

Det finns vanliga hinder som föreligger vid nekade varumärkesansökningar. Exempelvis att varumärket saknar särskiljningsförmåga, är förväxlingsbart med ett tidigare känt varumärke i Sverige eller ett annat företagsnamn. 

Vi på Digitala Juristerna arbetar enbart med att skriva och granska avtal till företag och företagare på distans till fasta priser

Kontakta oss