Här kan du läsa en sammanfattning av stegen för att starta ett aktiebolag i Sverige. Aktiebolag är den vanligaste bolagsformen i Sverige och det finns flera fördelar med bolagsformen. Några andra bolagsformer är handelsbolag och enskild näringsverksamhet (även kallat för ”enskild firma”). Både aktiebolag och handelsbolag är juridiska personer med egna organisationsnummer, till skillnad från enskilda näringsidkare som är fysiska personer. Detta innebär att organisationsnumret för en enskild näringsverksamhet är detsamma som den enskilda näringsidkarens personnummer.
En fördel med ett aktiebolag är att aktieägarna inte är personligt betalningsansvariga för aktiebolagets skulder. Men det finns undantag från denna huvudregel. Om en aktieägare är styrelseledamot och aktiebolaget inte betalar sina skatteskulder, kan styrelseledamoten bli personligt betalningsansvarig för skulderna. Det finns flera lagar som aktiebolag måste följa, bland annat bokföringslagen och aktiebolagslagen.
Här är stegen för att starta ett aktiebolag i Sverige
Upprätta en stiftelseurkund och bolagsordning
Aktiebolag måste ha en stiftelseurkund och en bolagsordning. Här kan du läsa mer om vad en stiftelseurkund och bolagsordning är för någonting. Bolagsverket har publicerat mallar för stiftelseurkund, bolagsordning och mycket mer. Det är möjligt att använda mallarna vid ansökan om registrering av ett aktiebolag Bolagsverkets e-tjänst verksamt.se.
Teckna aktier
I stiftelseurkunden ska aktieägarna bland annat ange hur många av aktiebolagets aktier de äger vid tidpunkten för bolagets skapande.
Betala aktier
Det minsta möjliga aktiekapitalet i Sverige är 25 000 kr. Det blev sänkt år 2020 från 50 000 kr till 25 000 kr. Det aktiekapital som står i bolagsordningen måste bli registrerat som aktiebolagets egendom för att stiftarna ska kunna fullgöra registreringen av aktiebolaget. Ofta sker detta genom att stiftarna skapar ett bankkonto till företaget och gör insättningen av beloppet till kontot. Däremot behöver det inte vara pengar, eftersom det är möjligt att göra det med så kallad apportegendom. Vid sådana fall måste det framgå i bolagsordningen.
Möjlighet att ändra innehåll i stiftelseurkunden
Stiftarna av aktiebolaget kan ändra stiftelseurkunden innan bolaget är registrerat efter att man har betalat för aktierna. Aktiebolag ska bli registrerade hos Bolagsverket. Det måste ske inom sex månader från och med att stiftarna undertecknar stiftelseurkunden. Efter registreringen får företaget ett organisationsnummer, vilket är ett unikt identifikationsnummer för bolaget.
Ändringar i bolagsordningen efter registreringen
Efter att aktiebolaget har blivit registrerat hos Bolagsverket och fått sitt organisationsnummer, kan bolagsordningen bli ändrad i enlighet med aktiebolagslagens regler. För att bolagsordningen ska ändras, måste beslut om ändringarna fattas på en bolagsstämma av aktieägarna. Beroende på vad ändringen avser, kan det vara nödvändigt att uppnå enkel majoritet (minst 51%) eller kvalificerad majoritet bland antalet röster på bolagsstämman.
Om man vill göra någon ändring i bolagsordningen såsom att ändra eller lägga till en särskild firmatecknare, behöver man betala en avgift. Ändringar går att göra via verksamt.se som är en del av Bolagsverket. Observera att det inte är möjligt att ändra organisationsnumret i efterhand men det är möjligt att ändra företagsnamnet.