Konsekvenserna av att inte skriva ett sekretessavtal

Konsekvenserna av att inte skriva ett sekretessavtal är olika. Det beror på vilka uppgifter som blivit spridda och vilken betydelse de har för företaget eller den enskilde de handlar om.

Vi rekommenderar att parter skriver ett sekretessavtal inför exempelvis förhandlingar. Om känslig information ska bli överlämnad från en part till en annan, är det positivt att skriva ett sekretessavtal.

Konsekvenserna av att inte skriva ett sekretessavtal

En konsekvens av att inte skriva ett sekretessavtal kan vara att uppgifterna blir spridda till obehöriga, utan någon konsekvens för den som sprider uppgifterna, även om det orsakar skada för motparten. Skadan kan exempelvis vara att företaget förlorar kontrollen över viktig information som konkurrenter har fått ta del av från någon annan.

Affärshemligheter, arbetsrutiner, know-how, prislistor och mycket mer, kan vara sådant som ett företag vill hålla hemligt. Det är vanligt att skriva ett sekretessavtal vid början av en affärsrelation. Exempelvis före någon part erbjuder en offert. Det finns inga formkrav för hur ett sekretessavtal ska vara utformat. För att vara säker på att det inte finns några luckor, rekommenderar vi att ni anlitar en jurist för att skriva ett korrekt sekretessavtal.

Sekretessavtal är också vanliga vid företagsöverlåtelser eller samarbeten av olika slag. Vi rekommenderar företag att skriva sekretessavtal med sina avtalsparter och även med sina anställda. På så sätt blir de medvetna om att informationen som blir utbytt mellan parterna är sekretessbelagd.

Om någon bryter mot ett sekretessavtal, kan det leda till olika konsekvenser. Exempelvis går det att avtala om skadestånd eller vitesklausul, eller både och. Vi rekommenderar alltid våra klienter att ha med båda klausuler i samma avtal. Tvister kan bli lösta via Skiljedom eller Allmän domstol.