Avtal med ny delägare

Aktieägaravtal mellan delägare Avtal med ny delägare

När du ska ta in en ny delägare till ditt företag kan det vara nödvändigt med avtal som reglerar förhållandena mellan er. Det kan bli reglerat i ett aktieägaravtal (aktiebolag) eller kompanjonsavtal (övriga bolagsformer).

Undvik muntliga avtal med ny delägare

För det första är det vanligt att den nya delägaren ska tillskjuta kapital eller bidra med sin tid och expertis. Om den nya delägaren ska tillskjuta kapital, är det bra för båda parterna att komma överens om vad kapitalet ska bli använt till.

Det är också bra att avtala om hur många andelar den nya delägaren får och vad personen ska bidra med. Om det inte finns något skriftligt avtal, finns det en risk att pengarna blir använda till annat. Det kan även uppstå en tvist om hur mycket procent den nya delägaren ska få.

När den nya delägaren ska bidra med sin tid och expertis, är det ännu viktigare att reglera vad personen ska göra för sin ägarandel. Annars kan det hända att denne får sina ägarandelar och inte utför den förväntade prestationen. Eftersom det inte finns reglerat i ett avtal, kan personen behålla sina andelar utan att behöva utföra den muntliga överenskomna prestationen om det inte finns något bevis om ett muntligt avtal.

Skriftliga avtal med ny delägare

Vi arbetar regelbundet med situationer där företag tar in nya delägare. Både nystartade, små företag och större företag. Det är vanligare att den nya delägaren ska tillskjuta kapital mot ägarandelar (investering) när det gäller stora bolag. Men för mindre bolag är det ganska vanligt att nya delägare ska bidra med sin tid och kunskap. Hur som helst är det viktigt att reglera förhållandena samt parternas rättigheter och skyldigheter.

Det vanligaste avtalet som också berör gemensamma grundare är ett aktieägaravtal. Avtalet reglerar de flesta förhållandena mellan parterna och är inget offentligt avtal. Till skillnad från bolagsordningen, som finns registrerad hos Bolagsverket.

I ett aktieägaravtal kan delägarna reglera det mesta som de vill, så länge det inte strider mot gällande lagstiftning. Exempel på förhållanden som är vanliga att reglera i ett sådant avtal är arbetsområden. Det är också bra att avtala om hur mycket vinstutdelning som får ske. Dessutom går det att avtala om hur nya delägare ska få komma in i bolaget. Det är också bra att vara överens om vad som händer ifall någon part blir långvarigt sjuk.

Vid försäljning av aktier till ny delägare

Vid försäljning av aktier till en ny delägare, är det bra för både säljaren och köparen att skriva ett aktieöverlåtelseavtal. När en person äger mindre än 25 % av de totala andelarna i ett företag och inte är grundare som står med i Bolagsverket, blir köpet inte registrerat offentligt. Det nya ägarskapet ska enbart bli inskrivet i aktieboken, vilket är ett dokument som finns internt i ett aktiebolag. Det innebär alltså att personer som har tillgång till aktieboken kan göra ändringar (inte tillåtet). Det kan vara svårt för någon annan part att bevisa att ändringen inte stämmer, utan skriftliga avtal.

Om köpet finns reglerat i ett aktieöverlåtelseavtal, är det betydligt enklare att bevisa att överlåtelsen har skett. Det blir också betydligt svårare att göra några olagliga ändringar i aktieboken. Därför är det alltid säkrare att skriva under ett skriftligt avtal. Det blir även billigare i längden, om det annars skulle uppstå problem.

Vi skriver och granskar avtal till fast pris

Vi skriver och granskar de avtal du behöver till fastpris och samtal med jurist ingår alltid (Klicka här för att se vår prislista).

Välkommen!

Här kan du lära dig mer om vanliga juridiska begrepp och få svar på frågor inom både affärsjuridik och avtalsrätt. Vi skriver även olika smarta guider, olika tips samt information om viktiga nyheter.

Kategorier

Sök på sidan

Utforska vidare

Fler intressanta artiklar

Rulla till toppen
Call Now Button