Återförsäljaravtal – Avtal för återförsäljare

Återförsäljaravtal – Avtal för återförsäljare

Ett återförsäljaravtal är ett avtal för återförsäljare som ingås med säljaren av produkterna. säljaren är vanligtvis tillverkaren. Återförsäljare säljer produkter som de köper in från andra företag. Det kan ske exempelvis genom en fysisk butik eller internetbutik. Det är väldigt vanligt i samhället att butiker är återförsäljare och tjänar pengar, genom att köpa in en produkt för ett lågt pris och sälja det för ett högre pris.

Skillnad mellan återförsäljare och handelsagent

Det är viktigt att även påpeka att en återförsäljare skiljer sig från en handelsagent. En handelsagent säljer aldrig något i eget namn, utan knyter avtal mellan kunder och tillverkaren direkt. Detta finns även reglerat i lagen om handelsagentur. Men en återförsäljare agerar i eget namn, och ingår egna avtal med sina kunder. Det finns heller ingen specifik lagstiftning som gäller för återförsäljare, utan vägledning finns i exempelvis köplagen, avtalslagen osv.

Ett återförsäljaravtal är ett avtal för återförsäljare som reglerar förhållandet mellan återfrösäljaren och tillverkaren

När det gäller återförsäljare av hotell och flygresor, kan de i många fall sälja för ett billigare pris än flygbolaget eller hotellet själva, vilket kan verka konstigt. Anledningen till varför återförsäljare kan göra det är för att de oftast får exempelvis 20-30% av vad ursprungspriset är i provision. Därefter kan de ta ett visst antal procent av deras provision och istället sänka priset.

Praktiskt exempel: Ett hotell säljer ett hotellrum för 1000kr. En återförsäljare får 30% av priset vid försäljning i provision, dvs 300 kr. Om de sänker priset på rummet för att bli konkurrenskraftiga till 15% rabatt, som motsvarar 150kr, tjänar de ändå 150kr vid försäljningen. På så sätt erbjuder de ett rabatterat pris för att kunderna hellre ska köpa från dem, istället för av hotellet direkt.

Ett återförsäljaravtal är positivt för båda parter

Ett återförsäljaravtal reglerar förhållandet mellan återförsäljaren och tillverkaren. Det är bra för båda parterna att vara överens och känna till sina rättigheter och skyldigheter. Vi hjälper er förstå förhållandet bättre genom att skriva eller granska ert avtal. Det är bättre att förstå innebörden innan ni ingår ett avtal tillsammans, för att undvika missförstånd. Vi granskar och skriver återförsäljaravtal till fastpris och samtal med jurist ingår alltid i priset. Kontakta oss så hjälper vi dig med ditt specifika ärende.

Vi skriver återförsäljaravtal för 6000kr exkl. moms och då ingår samtal och genomgång med en jurist. Om du behöver ett få ett återförsäljaravtal granskat, behöver vi först se omfattningen av avtalet innan vi kan ge dig ett fastpris för ärendet. Mejla det du vill att vi granskar till granskning@digitalajuristerna.se och därefter återkommer vi med en prisoffert.