Den som bryter mot aktieägaravtalet begår ett avtalsbrott. Parterna i aktieägaravtalet bestämmer själva konsekvenserna av avtalsbrott. Det är vanligt att den part som bryter mot avtalet får betala ett vitesbelopp (böter) till företagets konto eller till de övriga delägarna. Dessutom går det att avtala om att även skadestånd ska bli betalt, men då måste det tydligt framgå i avtalet.
Den som bryter mot aktieägaravtalet begår ett avtalsbrott
Skadeståndet ska täcka den summa som vitesbeloppet inte täcker, om skadan är större än så. Om parterna avtalar om både vite och skadestånd, måste det framgå tydligt i avtalet för att vara giltigt. Därför är det bra om en jurist granskar eller skriver avtalet, för att allt ska vara juridiskt korrekt.
Vi kan både skriva ett aktieägaravtal från grunden, eller granska ett avtal som du har skrivit ihop själv eller med hjälp av någon annan. För oss är det viktigt att det blir rätt från början, för att förhindra framtia konflikter emellan er delägare. Det är också viktigt att alla delägare förstår innebörden av varje bestämmelse i aktieägaravtalet.
Skillnaden mellan vite och skadestånd
Vid skadestånd måste parterna bevisa skadans storlek. Det ska vara uträknat i kronor, vilket kan vara svårt ibland. Men vid vitesbelopp, behöver parterna bara bevisa att ett avtalsbrott har skett. Därför är det ofta enklare att avtala om ett vite och få rätt till beloppet. Beloppet ska vara lagom stort, för att verka avskräckande från att begå avtalsbrott men också tillräckligt för att täcka eventuella skador på grund av avtalsbrottet.
Vi rekommenderar våra klienter att ha med både en vites och skadeståndsklausul i avtalet. Det är ett sätt att kunna försäkra sig om att hela skadan blir täckt med tillräckliga medel. Om det skulle uppstå en tvist mellan parterna kan de lösa tvisten via allmän domstol eller skiljedom.