Aktieägaravtal kan ingås mellan alla delägare i ett aktiebolag

Ett aktieägaravtal kan ingås mellan alla delägare i ett aktiebolag. Både företag och privatpersoner kan vara delägare i ett aktiebolag. Det kan vara två eller flera parter som ingår aktieägaravtalet. Bestämmelserna i avtalet kan gälla samtliga parter, eller endast vissa utav dem. Därför är det viktigt att avtalet är tydligt formulerat.

Ett aktieägaravtal kan ingås mellan alla delägare i ett aktiebolag

Det är fördelaktigt om alla delägare ingår i avtalet. Där kan delägarna bestämma om exempelvis arbetsfördelning, arbetstider och långsiktiga planer.

Det är även möjligt att avtala om vad som ska hända med aktierna vid delägares långvariga sjukdom eller dödsfall. Dessa punkter är särskilt viktiga för alla att vara överens om, eftersom det kan hända olyckor under tidens gång.

Dessutom är det också bra att alla på förhand avtala hur andra situationer ska bli hanterade om de uppstår i framtiden. Det kan leda till färre konflikter mellan delägarna, vilket är positivt.

Tvistelösning

Om det skulle uppstå en tvist mellan delägarna om aktieägaravtalet, kan tvisten bli löst på olika sätt. Exempelvis genom intern förlikning eller allmän domstol.

Det är givetvis bäst att delägarna löser tvisten själva internt, genom att diskutera fram en lösning som alla blir nöjda med. Tvistelösning i allmän domstol kan vara mycket kostsam och tar lång tid att genomföra. Därför rekommenderar vi alla att i första hand prata med varandra och att försöka komma överens om en intern lösning.

Det som parterna kommer överens om, kan sedan bli nedskrivet i ett avtal som parterna ska signera. På så sätt kan parterna känna sig trygga i att överenskommelsen finns i avtal och att parterna är bundna av det.