Skip to content

Vara ensam aktieägare i ett aktiebolag

Vara ensam aktieägare i ett aktiebolag

Det är möjligt att bilda och vara ensam aktieägare i ett aktiebolag i Sverige idag, men så har det inte alltid varit. Det finns flera fördelar med att driva ett aktiebolag. Till exempel har aktieägare inte ett personligt betalningsansvar för bolagets eventuella skulder. Däremot kan styrelseledamöter bli personligt ansvariga, om företaget inte har betalat sina skatteskulder. En annan fördel med att driva aktiebolag är om företaget tjänar mycket pengar, eftersom skatterna då är lägre än till exempel för enskilda firmor.

Det har varit otillåtet att vara ensam aktieägare i ett aktiebolag

Det är tillåtet för en person att äga ett aktiebolag till 100 % idag. Mellan åren 1910 och 1944 var dock ett aktiebolag tvunget att ha minst fem aktieägare som stiftade aktiebolaget. På den tiden blev företaget upplöst om en av aktieägarna överlät sina aktier till någon av de andra, så att de blev färre än fem aktieägare. Däremot ändrades dessa regler genom aktiebolagslagen som stiftades år 1944. Då var det tillräckligt med tre aktieägare. Ytterligare en stor skillnad mot de tidigare reglerna, bestod i att det var tillåtet att överlåta aktier till någon av de andra aktieägarna så att det blev färre än tre aktieägare, utan att behöva upplösa bolaget.

Idag är det möjligt att vara ensam aktieägare i ett aktiebolag

År 1975 började en ny aktiebolag att gälla. Enligt denna version var det tillåtet för en enskild person att bilda ett aktiebolag och vara ensam aktieägare.

Den senaste aktiebolagslagen kom år 2005 och den gäller än idag. Enligt denna version av aktiebolagslagen är det fortfarande tillåtet att vara ensam aktieägare. Aktiebolag är den vanligaste bolagsformen i Sverige.

Innebörden av firma och företagsnamn

Firma och företagsnamn avser samma sak. Innan 2019 var ”firma” termen som användes för namnet av ett företag i lagtexten. Men efter 2019 ändrade lagstiftaren termen till ”företagsnamn” istället. Däremot ändrade lagstiftaren inte på termen ”firmatecknare”.

Välkommen!

Här kan du lära dig mer om vanliga juridiska begrepp och få svar på frågor inom både affärsjuridik och avtalsrätt. Vi skriver även olika smarta guider, olika tips samt information om viktiga nyheter.

Kategorier

Sök på sidan

Utforska vidare

Fler intressanta artiklar

Rulla till toppen
Call Now Button