Tvinga en ägare att licensiera en immateriell rättighet

Det finns situationer där det är möjligt att tvinga en ägare att licensiera en immateriell rättighet. Detta är däremot inte huvudregeln, eftersom det råder stor avtalsfrihet i Sverige. En person har i de flesta fallen rätt att inte vilja ingå ett avtal med en annan part.

När ett företag licensierar en immateriell rättighet brukar det ske genom ett så kallat licensavtal. Det är möjligt att göra muntligt, men vi rekommenderar ett skriftligt avtal eftersom det är enklare att bevisa vid en eventuell tvist. 

Tvinga en ägare att licensiera en immateriell rättighet 

En person kan ha ensamrätt till en uppfinning som innebär att ingen annan utan dennes tillstånd, får använda uppfinningen i kommersiellt syfte. Ett exempel på när det i praktiken kan bli nödvändigt att tvinga en ägare att licensiera en immateriell rättighet såsom ett patent, är om det är avgörande för att rädda liv. Om patentägaren exempelvis äger ett patent till ett livsavgörande läkemedel och inte vill börja tillverka eller sälja det när det kan vara avgörande för liv, kan det ske en tvångslicensiering. Vid sådana fall kan tvångslicensiering vara det bästa för allmänheten och därför blir ett sådant ingrepp lagligt. Även om det strider mot huvudprincipen om avtalsfrihet.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att det är möjligt med tvångslicensiering i vissa fall, med stöd av lagen. Tre orsaker till när det kan ske, är om:

  1. Patentet är beroende av ett tidigare registrerat patent. 
  2. När en person med patent inte använder det.
  3. Det allmänna intresset väger tungt. 

PRV (Patent- och registreringsverket) är en myndighet i Sverige där du kan ansöka om patent och skydd för andra immateriella rättigheter. Exempelvis varumärkesskydd och mönsterskydd.