Svenska testamenten är giltiga inom EU och även i vissa fall utför EU/EES. Detta innebär att de som exempelvis äger ett hus i Spanien, kan upprätta ett svenskt testamente. Svenska testamenten är giltiga i Spanien. Detta innebär även att det inte är nödvändigt att skriva både ett svenskt och ett spanskt testamente.
Men det är viktigt att i testamentet ange vilket lands lag som ska gälla vid behandlingen av arvet.
Svenska testamenten är giltiga inom EU och även om du bor utomlands
Från och med 17 augusti 2015 gäller den nya Europeiska Arvsförordningen.
Lagen innebär att man ska tillämpa lagen i det land som den avlidne var bosatt i. Detta gäller om inget annat är uttryckligen angivet i ett testamente.
Om du flyttar och bor i ett annat EU-land i mer än 3 år, kommer det landets lag att gälla istället för svensk lag.
Detta kan bli förhindrat, genom att göra ett aktivt lagval i testamentet. I lagvalet ska det tydligt framgå att du vill att svensk lag ska gälla. Det bör även stå att svensk lag och svensk arvsrätt ska gälla, oavsett hemviststat. Det vill säga, oavsett vilket land man bor i.
Det går även bra att skriva att alla eventuella framtida tvister med anledning av testamentet ska bli lösta med tillämpning av svensk lag och i svensk domstol.
Tyvärr händer det allt för ofta att personer som flyttar utomlands saknat ett testamente. Det kan innebära stora konsekvenser när ett annat lands lag blir tillämpat istället. Här kan du läsa mer om konsekvenser för de som flyttar utomlands och inte har något testamente.