Skillnaden mellan lös och fast egendom

En kort beskrivning av skillnaden mellan lös och fast egendom är att lös egendom är allting som inte är fast egendom. Med andra ord är fast egendom jord, det vill säga mark eller tomt. Lös egendom är ett juridiskt begrepp som omfattar mycket olika saker. Exempel på lös egendom är bilar, möbler, kläder, aktier eller andra värdepapper. Dessutom är bostadsrätter lös egendom, vilket många inte tror med tanke på att mark/jord är fast egendom. Vid köp av fast egendom, exempelvis en fastighet, gäller jordabalken. Men vid köp av en bostadsrätt gäller istället köplagen, eftersom det är en lös egendom i lagens mening.

Skillnaden mellan lös och fast egendom

Lös egendom är bland annat: 

  • Lösöre. 
  • Ett hus kan vara lös egendom, exempelvis när det är på någon annans mark/tomt.
  • Värdepapper och aktier m.m. 
  • Patent och andra immateriella rättigheter. 

Köplagen och konsumentköplagen 

Två lagar som är vanliga och som gäller vid köp av lös gendom är köplagen och konsumentköplagen. Köplagen gäller när ett företag (näringsidkare) köper lös egendom från ett annat företag. Denna lag gäller även när privatperson säljer lös egendom till ett företag eller en annan privatperson. Köplagen är dispositiv, vilket innebär att det går att avtala om sämre eller helt andra villkor än det som står i lagen.

Konsumentköplagen gäller istället när en privatperson (konsument) köper lös egendom från ett företag och lagen är tvingande. Detta innebär att det exempelvis inte är möjligt att avtala bort reklamationstiden som enligt konsumentköplagen som är 3 år. Det går inte att avtala om sämre villkor än de som framgår i lagen.