Muntliga och skriftliga avtal kan i de flesta fall vara lika giltiga

Muntliga och skriftliga avtal kan i de flesta fall vara lika giltiga. Däremot finns det avtal med vissa formkrav enligt lagen, som bland annat måste vara skriftliga för att vara giltiga. Exempelvis testamenten, äktenskapsförord och framtidsfullmakter. Även personuppgiftsbiträdesavtal måste vara skriftliga.

Muntliga och skriftliga avtal kan i de flesta fall vara lika giltiga

Aktieägaravtal är ett vanligt avtal som aktieägare ingår och behöver inte vara skriftligt för att gälla. Genom ett sådant avtal reglerar aktieägare förhållandet mellan sig, sina rättigheter och skyldigheter gentemot varandra med anledning av delägarskapet. I avtalet kan man bland annat reglera vinstutdelning och vad som händer om en delägare blir långvarigt sjuk. Detta avtal är inte något som blir registrerat hos exempelvis Bolagsverket eller någon annan myndighet. Istället är det aktieägarna själva som ansvarar för förvaring av avtalet.

Det är möjligt att ha ett muntligt avtal kring detta. Men det kan vara svårt att bevisa muntliga överenskommelser. Särskilt om aktieägarna i framtiden skulle bli oense om något och ord står mot ord. Därför rekommenderar vi alltid skriftliga avtal, eftersom det är enklare att styrka vad som blivit avtalat och parternas intentioner med avtalet. 

Genom att ha ett skriftligt avtal med överenskommelser, kan man på förhand skriftligen bestämma vad som ska ske vid olika situationer. Exempelvis vad som ska ske vid avtalsbrott. Normalt brukar avtalsparter avtala om ett förbestämt vitesbelopp i kombination med skadestånd. Dessutom är det möjligt att komma överens om hur eventuella tvister ska bli lösta. Det kan bland annat ske genom allmän domstol eller via skiljedom.

Vi på Digitala Juristerna arbetar enbart med att skriva och granska avtal till företag och företagare på distans till fasta priser

Kontakta oss