Vad händer om borgenären eller gäldenären i ett skuldebrev avlider?

Om borgenären eller gäldenären i ett skuldebrev avlider, kan skulden ändå bli återbetald. Detta gäller eftersom en fordran kan bli ärvd av arvingar till den avlidne och ingår i dödsboet.

Om gäldenären i ett skuldebrev avlider innan skulden är betald och borgenären lever

När en person avlider, ska tillgångarna och skulderna bli antecknade sådana de var vid dödsfallet, enligt Ärvdabalken (20 kap 4 §).

Genom att bevisa att gäldenären har en skuld till borgenären, har borgenären rätt till att få betalt för skulden. Bevisningen kan ske genom att visa upp skuldebrevet till förrättningsmännen eller den jurist/begravningsbyrå som blir anlitad för att ha hand om ärendet. Då kommer skuldebrevet att bli betalt genom dödsboet.

Skulderna ska bli betalda ur dödsboet, innan något arvsskifte sker. Det innebär att borgenären får ut den summa som gäldenären är skyldig borgenären ur dödsboet, innan någon får ta del av arvet efter gäldenären. 

Ovanstående gäller dock under förutsättning att gäldenären har tillräckligt mycket tillgångar för att betala av skulderna. Om skulderna överstiger tillgångarna, finns det en risk att borgenären inte kan få betalt för sin skuld ur dödsboet.

Om borgenären i ett skuldebrev avlider innan skulden är betald och gäldenären lever

I detta fall kommer skuldebrevet att ingå i borgenärens kvarlåtenskap, eftersom ett skuldebrev, kan överlåtas och ärvas. Därför kan skuldebrevet bli ärvt av borgenärens arvingar.

Arvingarna kan då ta över skuldebrevet och kan kräva in skulden från gäldenären. Gäldenärens skuld till borgenären består därmed, även om borgenären skulle avlida innan skulden är tillfullo betald.

Vi på Digitala Juristerna arbetar enbart med att skriva och granska avtal till företag och företagare på distans till fasta priser

Kontakta oss