Det är vanligt att ingå ett konsultavtal mellan uppdragsgivare och konsult. Konsulter finns inom de flesta branscher. En konsult är en sakkunnig rådgivare inom ett visst område. I vissa fall är de egenföretagare och i andra fall anställa av ett konsultföretag. Ibland är det billigare för ett företag att hyra in en konsult, istället för att anställa en person, eftersom företaget inte behöver betala arbetsgivaravgifter.
Konsultavtal mellan uppdragsgivare och konsult
Konsulter är väldigt användbara vid engångssituationer. Exempelvis för att designa något eller utföra något arbete som inte behöver bli utfört regelbundet.
Många konsulter är specialister inom sitt område och det är vanligt att de blir inhyrda till företag under en kortare period och sedan blir inhyrda till ett annat företag för nya uppdrag.
Ett annat sätt som konsulter ofta arbetar på är att de är anställda av exempelvis ett bemanningsföretag och sedan blir uthyrda till ett kundföretag. Vid sådana fall brukar konsulterna blir uthyrda under en längre period till samma företag, till skillnad från andra konsulter som tar sig ann kortare typer av uppdrag hos olika företag.
Konsulter är ofta specialister inom ett visst område
Det är inte nödvändigt att ha viss spetskompetens för att arbeta som konsult, men det är självklart positivt att ha det. Ju bättre spetskompetens en konsult har inom ett område, desto större efterfrågan finns på konsultens tjänster. Dessutom kan konsulten då ta högre priser.
Om du är intresserad av att bli konsult rekommenderar vi att du ska försöka bli bättre än genomsnittet av alla konsulter i samma bransch, för att bli konkurrenskraftig. För vissa personer passar det att arbeta som egenföretagare. Medan andra föredrar att arbeta som konsulter hos ett bemanningsföretag eller liknande.
En konsult som är anställd har anställningsskydd enligt lagen om anställningsskydd. För personer som är anställda av ett bemanningsföretag är bemanningsföretaget arbetsgivare, medan uppdragsgivaren kommer vara konsultens chef.
Konsultavtal är ett avtal för konsulter
Det är mycket fördelaktigt att skriva ett konsultavtal inför ett konsultuppdrag. Det gynnar både uppdragsgivaren och konsulten. Men det finns inget krav enligt lagen att skriva ett sådant avtal. Det är alltså helt frivilligt att skriva ett avtal med anlitad konsult, men det innebär många fördelar och minskar risken för framtida missförstånd och tvister mellan parterna.
Ett konsultavtal är ett uppdragsavtal, som gäller mellan uppdragsgivaren och konsulten. Avtalet anger de yttre ramarna för arbetet och det är möjligt att avtala om många viktiga saker. Exempelvis när arbetet ska bli påbörjat, vad som är förväntat resultat och hur mycket det kommer att kosta.
Timpriser kan bli avtalade i förväg och även ett totalt pris för uppdraget. Det bör också framgå en tidsplan, när arbetet beräknas vara färdigt och vad som ska ske vid försening.
Parterna kan också avtala om olika rättigheter och skyldigheter som gäller både före och efter uppdragets slutförande. Många gånger kan det vara nödvändigt att avtala om rättigheter kopplade till uppdraget, äganderätt och varumärkesrättigheter.