Krav för att bedriva en ekonomisk

Det finns flera krav för att bedriva en ekonomisk förening som måste vara uppfyllda. Ekonomiska föreningar är juridiska personer. Andra exempel på juridiska personer är aktiebolag och handelsbolag. En bostadsrättsförening är också en juridisk person och en form av ekonomisk förening.

Några krav för att bedriva en ekonomisk förening

– En ekonomisk förening måste bedriva en ekonomisk verksamhet som ska främja ekonomin hos medlemmarna.

– Det minsta antalet medlemmar i en ekonomisk förening är tre personer. Däremot kan det inte enbart vara tre investerande medlemmar.

– Ekonomiska föreningar måste utse en styrelse samt ha en revisor. I vissa fall måste det vara en auktoriserad revisor. En skillnad mellan privata aktiebolag och ekonomiska föreningar är att ekonomiska ska ha tre eller fler styrelseledamöter, medan privata aktiebolag kan ha en styrelseledamot och en styrelsesuppleant. Publika aktiebolag måste ha tre styrelseledamöter, varav en av dem styrelseordförande. Även ekonominska föreningar ska ha en styrelseordförande.

– Det är ett krav att upprätta en årsredovisning oavsett om verksamheten är liten eller stor.

Samtliga kraven framgår i lagen om ekonomiska föreningar.

Är medlemmar i en ekonomisk förening personligen ansvariga för eventuella skulder som föreningar har?

Svaret på ovan fråga är: nej. Däremot kan medlemmarna förlora sin medlemsavgift och eventuell inträdesavgift om den ekonomiska föreningen har skulder och därför går i konkurs.

Digitala Juristerna

Vi är en digital juristbyrå som skriver och granskar avtal på distans till fasta priser. Möten hålls på det sätt som passar dig bäst, via telefon eller videomöte. Vi hjälper företag och företagare med avtal i hela landet. Öppet: Mån-Sön: 09:00-20:00. E-post: kontakt@digitalajuristerna.se. Telefon nr: 08-81 66 33. Följ våra sociala medier för att ta del av mer utbildande information om juridik, bland annat inom ämnena avtalsrätt och GDPR: Instagram och LinkedIn.