En affärsjurist som är expert på antikorruption och regelefterlevnad har kommenterat Swedbankfallet. Affärsjuristen menar att konsekvenserna för Swedbank kommer bli allvarligare om de döms för brott mot sanktioner än mot penningtvätt. Ofta leder brott mot penningtvättslagarna till miljardböter. Amerikanska myndigheter har stora befogenheter att straffa utländska bolag i fall de begår brottsliga handlingar.
Brott mot penningtvättslagen är ett av brotten som ofta leder till stora bötesbelopp. Däremot är det betydligt värre enligt en affärsjurist som är expert på antikorruption, att medverka till brott mot sanktioner. Anledningen är att det är betydligt enklare att hålla koll på en sanktionslista än penningtvätt. Eftersom en sanktionslista innehåller namngivna företag, länder och personer, vilket innebär att det blir extremt svårt att bevisa att det inte skett av vårdslöshet eller slarv. Om någon har handlat med personer i sanktionsavseende, borde banken märkt det. Eftersom det är relativt enkelt att upptäcka, med alla de medel som bankerna har i form av listor osv.
En affärsjurist som är expert på antikorruption menar att brott mot sanktioner är värre än brott mot penningstvättslagen
Om Swedbank döms för brott mot sanktionerna, kan konsekvenserna bli extremt allvarliga och stora. Det kommer förmodligen bli bötesbelopp i miljarder (dollar) och det finns till och med en risk att Swedbank blir hindrade från att handla med dollar. Tidigare fick Telia betala 7 miljarder kronor och denna gång kommer bötesbeloppet förmodligen bli ännu större.
Fallet om Swedbank har blivit väldigt uppmärksammat både i Sverige och i övriga världen. Swedbank är misstänkta för att ha varit involverade i en penningtvättshärva där 10-tal miljarder blivit tvättade genom Swedbank. Detta har också blivit kallat för en av världens allra största penningtvättsmål. Utredningen pågår ännu och beroende på utfallet av utredningen och eventuell dom, kan konsekvenserna bli allvarliga. Om Swedbank blir dömda kommer de få betala böter i miljardbelopp, vilket kan komma att påverka banken mycket.
Det pågår också en utredning mot Swedbanks dotterbolag i Estland. Finansinspektionens motsvarigheter i Baltikum har beslutat att gå vidare med en sanktionsprövning mot både Swedbank och dotterbolaget. Utredningen kommer förmodligen att dröja en del. Eftersom det är parter i flera länder involverade och fallet är så pass stort att det kommer ta tid att göra en ordentlig utredning. Det blir intressant att se utfallet och konsekvenserna som det kan leda till.