Det är frivilligt för aktieägare att ingå ett aktieägaravtal. Det är positivt om alla aktieägare gör det, eftersom det ger större trygghet och kontroll över bolaget.
I ett aktieägaravtal kan aktieägare avtala om olika viktiga saker. Exempelvis arbetsfördelning, arbetstid, vinstutdelning och om nya aktieägare ska få ansluta sig. Det är också möjligt att avtala om sådant som aktieägare inte vill ska synas offentligt, eftersom ett aktieägaravtal inte blir registrerat offentligt.
Aktieägaravtal och bolagsorning
Ett aktieägaravtal är inte detsamma som en bolagsordning. Det är vanligt att båda dessa kompletterar varandra. En bolagsordning är ett offentligt dokument som blir registrerat hos Bolagsverket och det går inte att avtala vad som helst i bolagsordningen. Till skillnad från bolagsordningen, kan aktieägaravtalet innehålla både känsligare och fler bestämmelser.
Det är frivilligt för aktieägare att ingå ett aktieägaravtal
Exempel på frågor som brukar vara reglerade i ett aktieägaravtal är hur vinstfördelningen ska gå till. Aktieägare kan även avtala om hur de utser styrelsen och hur samt när värdering av bolaget ska ske i samband med inlösensituationer.
I ett aktieägaravtal är det dessutom vanligt att reglera vad som händer vid delägares långvariga sjukdom eller dödsfall. Dessa frågor är mycket viktiga eftersom sådana situationer leder till mycket kritiska tidpunkter för aktiebolaget. Det är bra om alla aktieägare är medvetna om hur sådana situationer ska bli lösta på förhand. Det kan förhindra tvister och att aktieägare blir oense.
Om ett aktieägaravtal inte finns mellan aktieägarna, kan det uppstå olika komplikationer och tvister i framtiden. Här kan du läsa mer om konsekvenser av att inte ha ett aktieägaravtal.