Skillnaden mellan generalentreprenad och totalentreprenad

Skillnaden mellan generalentreprenad och totalentreprenad är att generalentreprenad är en upphandlingsform och totalentreprenad är en entreprenadform. Som beställare kan det vara bra att känna till skillnaden mellan begreppen upphandlingsform och entreprenadform för att kunna välja det som passar bäst.

Vanliga begrepp inom entreprenadjuridik

Termerna ”Beställare”, ”Byggherre”, ”Entreprenad” och ”Entreprenör” är vanligt förekommande begrepp inom entreprenadjuridik. Nedan följer en kort beskrivning av dessa:

Beställare: Uppdragsgivaren och/eller den som skriver kontrakt med en entreprenör, är kallad för beställare. Beställaren kan vara en konsument eller en näringsidkare. Något som är viktigt att tänka på är att även en entreprenör kan vara en beställare, exempelvis i det fall en huvudentreprenör upphandlar underentreprenörer inom en generalentreprenad.

Byggherre: Den som själv eller med hjälp av en byggentreprenör utför ett byggnadsarbete är kallad för byggherre. Exempelvis kan ett företag, en privatperson, myndighet eller förening vara byggherren.

Entreprenad: Entreprenad är ett begrepp som används för byggen av olika slag. Vanligtvis syftar detta till att utföra konstruktion eller förändringar (reparation eller ombyggnad) av en byggnad eller annan anläggning på fast egendom. En entreprenad kan även ses som ett löfte, till ett i förväg avtalat pris mellan beställaren och en entreprenör, att utföra ett arbete eller leverans inom en viss tid.

Entreprenör: Det företag som utgör byggnadsarbetet och som blir anlitat av en beställare, är kallad för entreprenör. Exempelvis kan en målarfirma eller ett byggföretag vara entreprenör.

Begreppen ”Totalentreprenad”, ”Utförandeentreprenad”, ”Generalentreprenad”, ”Delad entreprenad” och ”Samordnad generalentreprenad”, förekommer ofta i entreprenadsammanhang. De två förstnämnda i föregående mening är entreprenadformer, och de tre sista är upphandlingsformer.

Nedan kan du läsa mer om upphandlingsformer och entreprenadformer, samt skillnaden mellan generalentreprenad och totalentreprenad.

Upphandlingsformer

Upphandlingsformer reglerar dels hur många entreprenörer som ska bli upphandlade för arbetet i fråga dels dessa entreprenörers förhållande till varandra. Upphandlingsformen utgör därmed det sätt beställaren väljer att ingå avtal på, och det kan ske antingen med en eller flera olika entreprenörer. Dessutom reglerar upphandlingsformen entreprenörernas ansvar gentemot beställaren samt de ansvarsföhållanden som gäller mellan entreprenörerna.

Generalentreprenad och Delad entreprenad är två grundläggande upphandlingsformer som förekommer i Sverige. Dessutom förekommer även så kallad Samordnad generalentreprenad. Dessutom finns det flera varianter och kombinationer av upphandlingsformer, på samma sätt som det finns många olika typer av entreprenadformer.

För en beställare påverkar därmed de olika upphandlingsformerna antalet entreprenörer som beställaren ingår avtal med. Med andra ord, om en beställare ska ingå avtal med en entreprenör, som i sin tur ingår avtal med underentreprenörer, eller om beställaren själv ska ingå avtal med de olika entreprenörerna som är nödvändiga för arbetets utförande. 

Generalentreprenad är en upphandlingsform

I en generalentreprenad är det beställaren som sköter upphandlingen med en enda entreprenör, som blir kallad för ”generalentreprenören”. Därefter anlitar generalentreprenören i sin tur olika underentreprenörer för utförandet av arbetet. Dessa underentreprenörer blir sinsemellan sidoentreprenörer.

I en generalentreprenad är det beställaren själv som ansvarar för projekteringen. Generalentreprenören, ansvarar för utförandet, men inte projekteringen.

En generalentreprenad kan vara en utförandeentreprenad eller en totalentreprenad, vilka är olika entreprenadformer.

Delad entreprenad är en upphandlingsform

Förutom generalentreprenad, finns även så kallad delad entreprenad som också är en upphandlingsform.

I en delad entreprenad är det beställaren som både upphandlar och ingår parallella avtal med flera entreprenörer. Detta innebär att samtliga upphandlade entreprenörer blir sidoentreprenörer till varandra.

Om en beställare väljer delad entreprenad, innebär det att beställaren själv köper in tjänster från olika entreprenörer. Dessa, av beställaren anlitade entreprenörer, är oberoende av varandra och har inte heller något ansvar för varandras arbete.

Något som därmed är utmärkande för denna upphandlingsformen, är att beställaren är den part som har parallella avtal med flera entreprenörer och ofta själv är den som håller i byggledningen.

Samordnad generalentreprenad är en upphandlingsform

En samordnad generalentreprenad kan beskrivas som en blandning mellan generalentreprenad och delad entreprenad. I en samordnad generalentreprenad är det beställaren som först upphandlar entreprenörer inom olika områden. Därefter överlåter beställaren sina avtal med entreprenörerna till en utav entreprenörerna (i vanliga fall byggentreprenören), som därmed blir en generalentreprenör, och de övriga entreprenörerna blir således underentreprenörer till denne.

Vanliga entreprenadformer i Sverige

Totalentreprenad och utförandeentreprenad är två huvudtyper av entreprenadformer som ofta används. Även så kallad styrd entreprenad förekommer.

Det är dessutom vanligt att kombinera entreprenadformerna på olika sätt i praktiken, vilket resulterar i en variation av entreprenadformer.

Totalentreprenad är en entreprenadform

En totalentreprenad, även kallad för helentreprenad, innebär att huvudentreprenören ensamt ansvarar för både projektering och utförandet. Huvudentreprenören bär alltså det totala ansvaret för arbetet och beställaren behöver inte planera projekteringen.

I en totalentreprenad är det entreprenören som ingår avtal med konsulter. Dessutom är det entreprenören som ansvarar för att objektet och utförandet uppfyller den funktion som blivit avtalad. Detta är även kallat för att entreprenören har ett funktionsansvar för entreprenaden.

Utförandeentreprenad är en entreprenadform

Vid en utförandeentreprenad är det beställaren som ansvarar för och utför en detaljerad projektering. I en utförandeentreprenad är det även beställaren som ingår avtal med konsulter. Entreprenören ansvarar för utförandet av entreprenaden.

Inom denna entreprenadform ska entreprenören utföra byggnadsarbetet precis på det sätt beställaren har angivit i anbudshandlingarna och entreprenören behöver inte ansvara för om det utförda arbetet fungerar på det avsedda sättet. Detta brukar vara kallat för att entreprenören saknar funktionsansvar och har enbart ett utförandeansvar. Däremot måste utförandet av arbetet ändå vara fackmässigt utfört.

Skillnaden mellan AB04 och ABT06

Sedan 50-talet har standardbestämmelser funnits inom entreprenadområdet. Dessa bestämmelser är till för att fylla ut avtalet som parterna träffar, men de måste åberopas i avtalet för att vara gällande. Även om de inte åberopas kan de ha en viss betydelse som branschpraxis vid tolkning av avtal.

Byggandets Kontraktskommitté (BKK) är den ideella förening som numera utarbetar standardbestämmelserna. BKK:s medlemmar representerar byggherrarnas, entreprenörernas och konsulternas intressen i byggbranschen. Standardbestämmelserna har genom åren utgivits i olika versioner.

För totalentreprenad: När entreprenören ansvarar för både projekteringen och utförande, kan ABT 06 (Allmänna Bestämmelser för totalentreprenader) användas vid byggnads-, anläggnings- och installationsarbeten som utförs på totalentreprenad.

För utförandeentreprenad: När beställaren ansvarar för projekteringen och entreprenören för utförande, kan AB 04 (Allmänna bestämmelser) användas vid byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader på utförandeentreprenad.

Dessutom finns tilläggsvillkor för underentreprenörer: AB-U 07 för utförandeentreprenader, och ABT-U 07 för totalentreprenader.

Det är även möjligt att använda dessa standradbestämmelser vid generalentreprenad och delad entreprenad (som är två olika upphandlingsformer).

Det finns mer att läsa om angående standardavtal inom bygg hos Sveriges Byggindustrier.

Vi på Digitala Juristerna arbetar enbart med att skriva och granska avtal till företag och företagare på distans till fasta priser

Kontakta oss