Ny praxis gällande patent och varumärken digitala juristerna

Avlämnande

Avlämnande är ett begrepp som förekommer särskilt ofta vid frågor om köp och transport. En vara kan bli avlämnad till en köpare antingen genom att köparen hämtar varan eller får den transporterad till sig.

När en vara blir avlämnad, innebär det att vissa skyldigheter övergår från säljaren till köparen.

Avlämnande när kunden hämtar en vara

En vara ska normalt vara tillgänglig för avhämtning där säljaren vid köpet hade sitt affärsställe. Vid hämtningsköp, när köparen hämtar varan, är varan avlämnad när köparen har varan i sin besittning.

Avlämnande när en vara blir transporterad till köparen

Om varor ska bli transporterade till köparen inom en och samma ort eller inom ett område där säljaren vanligen transporterar liknande varor, sker avlämnandet när varan blir överlämnad till köparen.

Om varan blir transporterad till köparen via en transportör, sker avlämnandet istället när varan har blivit överlämnad till transportören. Detta innebär att säljaren inte längre står risken för varan.

Returnera en avlämnad vara som konsument

Konsumenter har normalt sätt inte rätt att ångra ett köp som skett i fysisk butik. I vissa fall tillämpar dock företag så kallat ”öppet köp”. I sådana fall går det bra att returnera en köpt vara. Men öppet köp är ingen lagstadgad konsumenträttighet, utan det är upp till butikerna själva att välja om de ska tillämpa något sådant.

Konsumenter har rätt att ångra sitt köp och därmed rätt att returnera en vara inom 14 dagar om köpet skett på distans, via telefon eller internet, enligt lagen om distansavtal. Det finns dock vissa undantag från denna bestämmelse, exempelvis om den köpta varan avser livsmedelsprodukter som snabbt kan bli försämrad.

Företag måste informera konsumenter om regler som gäller vid ångerrätt. Konsumenter kan vända sig till Konsumentombudsmannen om de känner att ett företag inte har hanterat ett ärende korrekt. Det finns också mer information att läsa om detta på konsumentverkets hemsida. De driver bland annat webplatsen Hallå konsument, som innehåller information som riktar sig till konsumenter, bland annat om ångerrätten.

Vi på Digitala Juristerna arbetar enbart med att skriva och granska avtal till företag och företagare på distans till fasta priser

Kontakta oss