Det är vanligt att skriva ett äktenskapsförord för företagare som driver aktiebolag där aktierna i bolaget ska utgöra en enskild egendom. Exempelvis är det vanligt att aktieägare, genom villkor i ett aktieägaravtal, avtala om att aktierna ska vara varje delägares enskilda gendom. Detta innebär att delägare som är gift, måste undanta aktierna från det gemensamma giftorättsgodset.
Äktenskapsförord för aktieägare som driver aktiebolag
Om en aktieägare är gift, och aktierna inte är aktieägarens enskilda egendom, blir aktierna normalt delade mellan makarna vid en bodelning. Detta sker eftersom aktierna i sådana fall utgör makarnas gemensamma giftorättsgods. Bodelning sker antingen på grund av skilsmässa eller när någon av makarna avlider.
Om aktier blir delade mellan makar vid en skilsmässa, kan den andre maken tillträda som ägare av aktierna. Det resulterar i sin tur att aktiebolaget får en ny aktieägare, utan att de övriga delägarna har accepterat det. Stämningen i företaget kan då bli ganska dålig och risken finns att den nya delägaren måste bli utköpt. Detta för att aktierna ska återgå till den ursprungliga ägarkretsen.
Ett äktenskapsförord för delägare i aktiebolag kan därför vara mycket bra att ha, om företaget inte vill att personer utanför ägarkretsen ska kunna bli delägare på grund av annan delägares skilsmässa eller liknande. Då ska aktierna vara delägares enskilda egendom. Genom ett äktenskapsförord är det också möjligt att bestämma om avkastningen från aktierna ska vara enskild egendom eller giftorättsgods.
Här kan du läsa mer om äktenskapsförord för makar med särkullbarn.
Äktenskapsförordet måste bli signerat av båda makar och bli registrerat hos Skatteverket för att vara gällande. Observera att avtalet inte är giltigt fören det är registrerat hos Skatteverket.